Välkommen till Niklas Blogg  Niklas o Mister

Summering av 2015

2016-01-01

Nytt för 2016 är att vi tänkte få till att blogga iallafall en gång i månaden. Bloggen kommer främst innehålla uppdatering och information om vad teamet har för sig både hemma och på tävling.

Vårt första inlägg kommer kanske inte helt oväntat att bli en summering av 2015!

På hösten 2014 köpte vi en egen gård strax utanför Ängelholm. En gård vi redan vid första besöket kände att det fanns potential att utveckla till den träningsanläggning vi önskar.

Det fanns och finns fortfarande otroligt mycket att göra vid för att få allt i det skick vi önskar, men 2015 blev vårt första år som gårdsägare och man inser mer och mer hur lång tid det kommer att ta innan saker och ting börjar sätta sig :) Vi har prioriterat ett par stora projekt och det känns skönt att man började där. Då känns kanske resten som lite lättare att åtgärda!

 Ridbanan

Några exempel på vad som gjorts under året är en total renovering av anexett här på gården, bytt tak på ena stallet, byggt dusch och toalett i inackorderingsstallet, bytt underlag i ridhuset samt äntligen fått anlagt vår stora härliga uteridbana på dryga 40*80m. Denna banan hoppas vi kommer vara ett stort lyft för verksamheten samt en god förutsättning för att Niklas ska kunna utföra sin träning på allra bästa sätt. Vi har valt att lägga ett underlag från Makhippo, både hopp och dressyr, och vi är otroligt nöjda!

Men, vi börjar från början helt enkelt!

På Alla Hjärtansdag föddes vår son Malcom. Större än så blir det inte, så egentligen va ju ribban lagd redan då för att året i slutändan kommer att summeras som bästa året någonsin.

Familjen

 

Men säg den lycka som varar för evigt?!... På årets första landslagsträning hände det som inte fick hända. Vi hade två dagars terrängskolning på schemat där de första dagen mest skolade runt hästarna lite lätt och lät de leka av sig sin överskottsenergi över att äntligen få hoppa terräng igen efter vinteruppehållet.

Vi hade Mister Pooh, Cenna, Manne och Phantasie med oss och först ut va som vanligt Mister. Hans ögon strålade av lycka när han skuttade runt på Eketorpsbana inför ögonen på Janne och Staffe. Med oss hade vi även vår praktikant Amanda Berglund som kommit ner från Stockholm för att göra sin praktik hos oss.

Dag 2 skulle de hoppas en liten kort bana, på ungefär 1* nivå, och det va i slutet av rundan som Mister antagligen trampat snett i avsprånget efter en sväng på ett smalhinder, för Niklas kände precis i avstampet att något hände och var väldigt snabb att få stopp på honom efter han landat. Han va väldigt halt på höger fram och efter en snabb visit att han inte trampat på något så transporterades han till LöberödsHästklinik där han först röntgades och sedan ultraljudades. En senskada upptäcktes och det kändes väldigt tungt i hjärtat för oss som va med där inne när beskedet kom. Inte främst för vår egen del, att vår bästa vän och tävlingspartner hade ont, för det va såklart den värsta biten, men på mindre än ett par sekunder va säsongen för Misters del borta, och det kändes riktigt riktigt tungt att göra telefonsamtalen till de fantastiska ägarna som gick in och köpte honom åt oss på vintern 2013. Tack och lov är det två fantastiska familjer, med stora hjärtan för både Mister och sporten i största allmänhet, plus att de är businessfolk, de vet att saker och ting inte alltid blir som man tänkt sig, och framför allt vet de att vi alltid sätter Misters hälsa och träning före allt annat, så vad som hände var verkligen maximal otur, och det kändes som sagt riktigt riktigt ledsamt för mångas skull.Niklas Mr L8

Mister transporterades hem och blev ordinerad en ganska lång boxvila. Så då kändes det mesta lite tungt ett tag. Det enda som fick oss att dra på smajlgroparna var vår lille Malcom.

Men efter ett tag fick vi ju ta tag i saker och ting igen. Man måste få va ledsen och känna att varken motivationen eller orken finns där när ens bästa häst skadar sig, men man måste också ta sig i kragen och komma igång igen, det finns ju fler hästar med framtiden framför sig, så det va helt enkelt till att ladda om med resten av gänget. Cenna kom igång fint och hon matchades långsamt hemma för att få henne startklar i 3*** igen under sommaren. I maj fick vi även en ny bekantskap i stallet. Focus Filiocus, en då 8 årig valack e: Feliciano- Be My Chief xx som tidigare ridits utav förra landslagskollegan Niklas Jonsson. Han red honom upp till internationell 1*.

I november 2013 anordnades en talangjakt på Eketorp dit alla uppfödare och hästägare kunde komma med sina hästar för att få dem provade av några landslagsryttare, denna gången va provryttarna Niklas, Johan och Ludde. Och efter de dagarna där valde en av uppfödarna, Ywonne Berg att komma förbi hemma hos oss och lämna av sig då 4-åring e: Wladimir- Kaliber. Phantasie heter hon, och är en intressant yngre förmåga med många kvaliteér. Hon gjorde bara 2 fälttävlansstarter under 2015, med en 4e placering och en 2a placering. Hennes styrka är dressyren och terrängen gör hon verkligen okomplicerat, men behöver stärka sin hoppning så Niklas valde att istället för att tävla en massa som hon gör väldigt bra, så ville han jobba i lugn och ro med hennes hoppning hemma. Så för hennes del blir det ett kul 2016 för att se hur mycket hon kan komma att blomma ut.

 

PH o OneK                                                             Phantasie

Vi säljer inte så mycket hästar, vi är dåliga på det. Men i år fick vi ta ställning till om vi ville sälja en av våra yngre förmågor eller inte. Det va en då 7 årig valack e: Jaguar Mail- Torbolt som vi själv köpte oinriden som 5-åring. En av våra elever, Emilia Nilsson har älskat denna hästen från dag 1, och till sist blev det alltså affär, och samma dag som vi åkte till EM i Skottland levererades Manne hem till Emilia medan hon va i skolan. Det blev en glad överraskning för henne när hon klev av skolbussen hemma på gården den dagen och såg honom i hagen  =) Emilia tränar dressyr för Lotta och hoppar för Niklas så det ska bli kul att följa dem och vi önskar dem verkligen ett stort lycka till!

Manne Dagstorp                                                                 Mailman

 

Focus som är uppfödd och ägd utav Tun Albertsson fick en raketsäsong. Niklas började med att rida några 1* på honom, både nationella och internationella. I början va han lite fundersam över hur Niklas rider jämför vad han varit van vid. Och alla rider ju på sitt sätt, och ibland är skillnaden ganska stor och det blir ofta en förvirring hos hästen innan den är på banan med vad den nya ryttaren vill. Så det blev ett par missförstånd i början, men en dag trillade poletten ner och då va det som han haft Niklas på ryggen hela livet. Han förstod precis, och det va verkligen en fröjd att se honom ute i terrängen. Debuten i 2** blev i Strezgom som han gjorde alldeles strålande, och än bättre gick han sedan i Malmös svåra 2** klass där han även va placerad. I höstas gick han även sin första 3***, i Sopot Polen. Han gjorde sin bästa dressyr för denna säsongen då, lekte genom terrängen, kämpade genom en stor hoppning, och gick alltså i mål på ett kvalande resultat för att ev kunna vara aktuell inför OS nästa år, Men allt beror på hur hans utveckling fortsätter under säsongens början. Så hans upplägg kommer tas allt eftersom han visar hur han känns under året.

Focus dressyr                                                               Focus

Under 2015 kom då även Cenna som är uppfödd och ägd utav Cecilia Nibér igång efter sin skada 2014 samt en buköppning senare samma år. Hon sattes igång väldigt lugnt och försiktigt men kändes tidigt mycket starkare än tidigare. Hon fick gå lite 1* och 2** i början och gjorde detta enkelt och allt verkade stabilt så hon fick då gå 3*** i Strzegom och Sopot innan det blev dags för henne att representera Sverige på EM i Blair, Skottland. På EM gjorde hon en alldeles magiskt dressyrinledning. Hon såg otroligt fin ut på träningarna dagarna innan start så visst började man hoppas att det skulle hålla i sig även då det va dags för hennes test, men man vet ju aldrig. Det är svårt att lyckas pricka formen till exakt den starttid du blir tilldelad. Men när Niklas galopperade in på dressyrbanan, men Blair Castle i bakgrunden, så kändes det att hon va helt med på noterna. Travdelen va magisk, Niklas satt o log medan resten av svenskarna stod med gåshud och följde scoreboarden där både 8:or och 9:or haglade in. Det var häftigt. Efter skrittprogramet gick musten ur henne lite så galoppen va bra men inte lika magisk... men efter två dagars dressyr låg Cenna ändå på en 10e plats vilket vi alla va otroligt nöjda med. Terrängdagen bjöd dessvärre på regn, regn och återigen regn. Det va verkligen synd, för terrängbanan va så fin, och så vacker i detta magiska landskap. Men dagen tillbringades mer eller mindre i stora tältet med TV-skärmar om vi inte va i stallet för att förbereda och ta hand om Cenna. Det regnade något så fruktansvärt mycket och det va svårt att bara ta sig fram i leran. Och detta skulle hästarna ut och hoppa i. Niklas red dessutom väldigt på slutet av startfältet och då var det otroligt upptrampat både på galoppsträckorna och i anslutning till hinderna. Lotta kände visst vemod när hon gick upp mot starten medan Niklas redan va inne i sin bubbla och fick instruktioner från Staffe och Janne om hur han skulle rida. Efter att Johan tyvärr föll av sin Johnny Cash fick Niklas alltså bara ett direktiv, att komma i mål. Med eller utan hinder / tidsfel. Medaljplanerna skrinlades och nu handlade det endast om OS-kvalet. Det va nog inte den roligaste terrängrundan Niklas ridit, men oj vad de kämpade, både häst och ryttare. Cenna är ingen storhoppande häst och har inte heller något jättegalopp direkt, så hon fick kämpa, och det gjorde hon verkligen. Hon visade att hon inte viker ner sig bara för det blir jobbigt, och en sådan inställning och också mycket värd! Det slutade med en utsprigning i terrängen och 17 fel i den sista dagens avslutande hoppning. Så om man tittar rent resultatmässigt på Cennas avslutande straffpoäng den tävlingen så var det inte någon succé direkt, men det hon va där för att göra klarade hon av, och svenskarna åkte alltså hem med ett OS-kval.

                                                    Cenna Wiesbaden 2012

Niklas har ofta utöver sina tävlingshästar några unghästar eller "problemhästar" inne i stallet under säsongen. Likaså va det under 2015. Några är mer spännande att jobba med än andra givetvis. En av dem som varit hos oss detta året är en 4.åring e: Topash- Hohenstauften som ägs utav Karna Pommer. Hon är egentligen tänkt som dressyrhäst men har fått hänga med på några fälttävlan hon med vilket resulterat i placering i Styringe bland annat. Detta lilla sto kommer tillbaka till oss nu för igångsättning efter operation för att sedan i slutet av januari åka till sin nya ägare.

Under året har vi även varit och tittat på lite nya hästar som vi får se om vi kan få till något med. Vi har alltid ögonen öppna för nya förmågor då det behöver fyllas på underifrån hela tiden.

Själva har vi Lottas uppfödning "Maja" som nu 2016 blir 4 år, e:Majim G-Eighty Eight Keys xx. Hon råkade ut för en skada på våren som 2-åring så ridits in lite senare än vanligt, men då vi ändå inte gör så mycket med dem som 3-åringar så har det inte gjort så mycket utan hon har fått gå och läka ihop ordentligt innan vi nu i höstas började rida henne lite mera. Det är en väldigt snäll dam att rida, men även en dam som vet vad hon vill. snygg modell och långa ben. Samma pappa som Mister Pooh känns spännande. Men sen vet vi ju att hennes morfar inte alltid lämnat de bästa hopparna, så vi får helt enkelt se hur hennes utveckling blir under 2016.

Maja föl                                                        First Edition "Maja"

Säsongen avslutades på Friends Arena på inlånade "Drutten". Inomhusfälttävlan verkar populärt och det känns som det kommer få stanna kvar på Friends ett tag till. Misters vinst där förra året väckte stor uppmärksamhet kring Niklas och hans team. En sådan våg får man passa på att rida på. Och vinsten, en John Deere gator har kommit till stor använding här hemma på gården under året.

Mister Friends                                Mister på väg mot vinsten på Friends Arena 2014

 

I mellandagarna har vi varit på landslagsträning hos Maria Gretzer i Tygelsjö. Cenna va riktigt riktigt fin båda dagarna medan Focus inte hade sina bästa dagar. Men så är det, det vet vi ju alla som håller på. De är inte på topp alltid!

Under januari kommer vi att träffa iallafall 3 eventuella nya sponsorer som vi hoppas kunna knyta an till teamet. Det känns alltid inspirerande när andra människor tror på oss och vill vara med på resan mot alla de mästerskap Niklas satsar mot.

Den 6 januari har Niklas blivit inbjuden till Rolf- Göran Bengtsssons hoppclinic på Flyinge. Niklas är den enda fälttävlansryttaren så vi får väl hoppas att den häst ha väljer är på bra hopphumör den dagen och inte gör bort sig helt bland alla de fantastiska hopphästar som de svenska landslagsryttarna sitter på just nu!

21 januari har vi programridning med landslaget och den 24-25 jan är det dags för landslaget att samlas hos Maria för hoppträning igen. Därimellan tränar Niklas vidare med sin dressyrtränare Annika Westerberg som under våren kommer att vara hos oss två dagar i veckan, samt att han har inbokade egna hoppträningar för Maria. Januari blir alltså en ganska intensiv träningsperiod, men det är kul att va igång, och bortsett från Focus två dagar hos Maria så ser alla hästarna väldigt fina ut.

Denna första blogg avslutar vi med några "årets"!

Årets Händelse: Malcoms födelse

Årets Prestation: Att svenskarna lyckades OS-kvala under urusla förhållande på EM

Årets Nykomling: Focus Filiocus

Årets Investering: Uteridbanan

Årets Bakslag: Mister Poohs senskada

Årets Fest: Ryttargalan på Berns i Stockholm, Focus nominerad till Morgondagens Stjärna

    Galan

Vi hörs snart igen!

Lotta & Niklas

 

Antal kommentarer: 1

2016-01-02 02:07:15 - katty, E-postadressen är dold

håller verkligen med om att årets händelse var Malcolm. Lycka till under 2016 med alla era äventyr.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)